Deze website maakt gebruik van cookies


Hoofdtelefoon

Een hoofdtelefoon of ook wel koptelefoon genoemd is een makkelijk apparaat wat je op je hoofd zet en daar muziek mee luistert. De muziek wordt afgespeeld door twee luidsprekertjes die vlak bij je oren zitten als je de koptelefoon op hebt. Hoofdtelefoons kunnen in tegenstelling tot oordopjes door één persoon tegelijk gebruikt worden.


banken

Geschieden over de hoofdtelefoon in het kort

Als je denkt dat de hoofdtelefoon pas na 2000 werd gebruikt heb je het fout. In 1919 was er namelijk al sprake van een hoofdtelefoon. Die hoofdtelefoon was uitgevonden door de Amerikaan Nathaniel Baldwin. Rond het jaar 1958 kwam er een hoofdtelefoon met stereo. En wat later, in 1980 kwam de walkman als de moderne versie van die uit 1958. Vanaf 2001 kwam Apple met de verandering om bij de iPod de hoofdtelefoon te vervangen door oordopjes. Pas vanaf 2009 was er sprake van de zogenoemde in-ear-dopjes die dieper in het oor zouden gaan waardoor de geluidskwaliteit verbazingwekkend veel beter was en waardoor de muziek anders werd beleefd dan voorheen.


Ruimtelijk geluid

Wanneer je naar stereogeluid luistert lijkt het alsof het geluid in je hoofd klinkt. Dit is niet natuurgetrouw. En dan komt omdat normaal gesproken het geluid van een afstand komt en daardoor door de vorm van de menselijke oren anders waargenomen wordt.


Aansluiting

De aansluiting van een koptelefoon is meestal een plug. Je hebt twee standaardmaten, namelijk de 3,5mm, deze wordt de ‘’Mini jack’’ genoemd en je hebt de 6,3mm diameter Jackplug. Deze pluggen bestaan in twee uitvoeringen: de mono en de stereo uitvoering. Er bestaan ook andere afmetingen, dit zijn vaak de iets goedkopere uitvoeringen van hoofdtelefoon. Deze hebben een 2,5mm aansluiting. Voor die aansluiting zijn slechts een aantal hoofdtelefoons beschikbaar. Vaak moet er een tussen stekkertje gebruikt worden die de 2,5mm om kan zetten naar een 3,5mm zodat er toch gebruikt kan worden gemaakt van de hoofdtelefoon. Niet ideaal dus!


Draadloze hoofdtelefoon

Draadloze hoofdtelefoons ofwel bluetooth koptelefoon genoemd kan je gebruiken via een bluetooth systeem. Via dit bluetooth systeem kan je draadloos luisteren naar je favoriete muziek, er zijn vele manieren om dit te gebruiken. Het enigste wat je nodig hebt is een apparaat waar bluetooth op zit en een koptelefoon die verbinding kan maken via bluetooth. Via het apparaat waar bluetooth op zit kan je dan verbinden met de koptelefoon en dan zo muziek afspelen. Heel makkelijk als je geen oordopjes of koptelefoon met draad wilt. Want ik kan me voorstellen dat het heel vervelend kan zijn om telkens die draadjes uit de knoop te halen. Waar je ze ook in stopt, ze raken altijd in de knoop.


Antigeluid

Sommige hoofdtelefoon beschikken over de functie dat ze naast de weergave van een geluidsbron ook kunnen worden gebruikt om geluiden van buitenaf te dempen. Tegenwoordig hebben beschikken bijna alle hoofdtelefoon over deze functie en kan een veel aangenamere luister beleving ervaren worden omdat de geluiden van buitenaf gedempt worden. Oordopjes beschikken tegenwoordig ook over deze functie. Leven lang de technologie van tegenwoordig!